Sensibilité aux solanacées: une cause de douleurs peu connue

Comment revoir sa façon de manger quand on est confronté à des problèmes de santé chroniques, intoxication, etc

Sensibilité aux solanacées: une cause de douleurs peu connue

Messagede un_ptit_gars » Jeu 17 Jan 2013 13:01

Hello les amis,

Une information qui me semble importante et dont je ne crois pas qu'elle ai deja été réellement abordé sur le forum: les multiples problèmes de santé qui peuvent être associés a la consommation des plantes solanacées (nightshade plant en anglais). Les majeures sources alimentaires font d'ailleurs souvent parti de nos menus, ce qui pourrait donner une raison de plus à pourquoi nous faisons souvent le yoyo d'un jour sur l'autre au niveau symptôme: la pomme de terre, la tomate, et puis également tout ce qui touche les piments/poivron et aubergines.

Ces légumes contiennent des alcanoides qui ont un impact potentiellement négatif sur l'acethycholine, un des neurotransmetteur deja très fortement perturbé par le mercure et la borreliose, ainsi que sur les depots de calcium dans les articulations.

Voici quelques informations (au début en français, puis on bascule en anglais pour les courageux qui veulent plus de détails sur le sujet ;) )

Pti gars

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"Arthrite, rhumatismes, douleurs diverses : Attention aux solanacées !

Voici une piste pour tous ceux qui se réveillent avec des articulations douloureuses, ou qui souffrent de diverses douleurs qu'ils ne calment qu'à coup de médicaments, personne ne leur ayant parlé de leur alimentation... et les phénomènes météorologiques n'expliquent pas tout quand on se retouve "coincé".

Les légumes appartenant à la famille des solanacées comprennent : la tomate, les poivrons et piments, la pomme de terre. Si vous faites partie des individus sensibles à leurs alcaloïdes vous réagissez sans doute comme le Dr Flora Van Orden (qui a travaillé aux côtés d'Ann Wigmore durant de très longues années). Elle dit qu'avec une seule giclée de sauce tomate sur un plat, elle se retrouve "paralysée", bloquée (le mot anglais très explicite est "crippled") pendant des jours

source: http://veganbio.typepad.com/veg_anbio/2 ... A9es-.html

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Aubergines or eggplants most resemble in appearance the belladonna nightshade plant that may be their wild ancestor.

So what is nicotine (solanine), the active alkaloid in nightshades? What are its effects? Nicotine acts as an acetylcholinesterase inhibitor.
What are acetylcholinesterase inhibitors?

* The chemical that transmits nerve impulses from one nerve ending to the next is acetylcholine - once it has transmitted a nerve impulse it has done its job and is no longer needed so it is broken down by an enzyme called acetylcholinesterase and recycled.
* Nictotine/Solanine (or tomatine from tomatoes) slows the production of this acetylcholinesterase, so acetylcholine isn't broken down as fast as it's being produced.
* Acetylcholine builds up causing a 'traffic jam' of stimulation at the receptor nerve endings. Or think of an orchestra where notes are played and then don't stop playing.
* The nerve endings become overstimulated. At low levels this is mildly pleasurable and blurs sensitivity, but too much can be harmful.
* This overstimulation can lead to muscle weakness, muscle twitching, hypertension, increased intestinal contractions and increased secretions of tear, sweat, saliva, gastric and intestinal glands.
* All nightshade foods contain solanine, a strong acetylcholinesterase inhibitor. This is what makes excessive consumption of nightshade foods unsuitable for many people.
* Certain pesticides, particularly organophosphate and carbamates, also work as acetylcholinesterase inhibitors, achieving the same effect as solanine or nicotine. That's why they replaced nicotine as the insecticide of choice after World War 2, when organophosphates were used as nerve gas.

For a diet that seeks to maintain a strong and healthy nervous and neuromuscular system there is considerable evidence that the safest approach is to avoid nightshade vegetables and to eat food that is grown without the use of carbamate or organophosphate pesticides, i.e. organic food. Before the discovery of chemical pesticides, nicotine was a widely used insecticide. It kills insects in the same way, but chemical sprays are cheaper and longer-lasting. Until they were replaced by hormones and antibiotics, organophosphate pesticides were also used by livestock farmers as growth-promoters - the mechanism whereby they cause muscle weakness and increase secretions of digestive fluids also causes animals to exercise less and eat more, thereby fattening them up more quickly.
Why do people love nightshades?

What is it that makes tobacco so addictive? Why is it that sometimes only chips will do, or we are gagging for a pizza? Nicotine, in small quantities, by inhibiting the breakdown of acetylcholine, stimulates increased activity of the acetylcholine receptors in the brain and this leads to increased flow of adrenaline. This increases the heart rate, blood pressure and leads to increased blood glucose levels. This mild increase in energy level is achieved, along with a reduced nervous sensitivity; producing a combination of calmness and stimulation. This provides short term relief in the face of the stresses and pressures of modern life. In the longer term it puts a strain on the nervous system as the receptors are being overstimulated.
Why don't we eat tobacco?

The leaves of all nightshades contain high levels of nicotine. One could, at a pinch, smoke potato or tomato leaves. A potent insecticide can be made with tomato leaves. The levels of nicotine in the leaves of nightshade plants are much higher than in nightshade fruits or tubers. 8-10 cigarettes, if eaten, would be enough to kill a person. First time smokers experience dreadful nausea but gradually develop a resistance to the effects of nicotine and this is how addiction develops - more and more is needed to satisfy the craving.
Why are nightshades legal?

If the nightshade foods were to be introduced to the Western diet today, under current Novel Foods regulations they would have to be tested for safety. It is unlikely that they would be permitted to enter the food supply, solely because of their nicotine (solanine) content. However, like cigarettes, they slipped into our diet despite some voices in opposition and have assumed a major role in our nutrition and health, a role that, in a free society, should be accepted.

However, moderation in all things is a worthy principle and it could be argued that, in our diet we have perhaps gone too far down the road of nightshade acceptance.
So how can i enjoy a nice bit of ketchup?!

There's a fantastic tasting range of nightshade-free organic foods called Nomato. They're from the same guys that brought us Green & Black's chocolate, so you can imagine they taste amazing. There's Nomato pasta sauce, Nomato ketchup, Nomato soup, and Nomato veggie chili beans. So you can have a bit of what you fancy without the nicotine alkaloids found in tomatoes and other nightshades."

It would seem that persons with lyme should make extra effort to avoid nicotine in ALL it's forms!

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Potatoes, tomatoes, sweet and hot peppers, eggplant, tomatillos, tamarios, pepinos, pimentos, paprika, cayenne, and Tabasco sauce are classified as nightshade foods. A particular group of substances in these foods, called alkaloids, can impact nerve-muscle function and digestive function in animals and humans, and may also be able to compromise joint function. Because the amount of alkaloids is very low in nightshade foods when compared with other nightshade plants, health problems from nightshade foods may only occur in individuals who are especially sensitive to these alkaloid substances. Since cooking only lowers alkaloid content of nightshade foods by about 40-50%, highly sensitive individuals may want to avoid this category of food altogether, while non-sensitive individuals may be able to eat these foods, especially in cooked form, without problem. Green and sprouted spots on potatoes usually reflect high alkaloid content, even though the green itself involves the presence of chlorophyll, not alkaloids. For this reason, sprouted areas should always be thoroughly removed before potato cooking, or the potatoes should be discarded altogether.

Nightshades - a description

Nightshades are a diverse group of foods, herbs, shrubs, and trees that have fascinated scientists, doctors, and nutritionists for centuries. "Nightshade" is actually the common name used to describe over 2,800 species of plants, many with very different properties and constituents. All of the plants, however, belong to a scientific order called Polemoniales, and to a scientific family called Solanaceae. To give you an idea of the diversity associated with this group of plants, consider the fact that tobacco, morning glory, potato, and tomato are all classified as nightshades.

Pharmaceutical nightshades

Nightshades are actually more famous as drugs than as foods. The best-known nightshades when it comes to pharmacy include mandrake (Mandragora officinum), tobacco (Nicotiana tabacum) and belladonna, also called deadly nightshade (Atropa belladonna).

What has interested scientists most about nightshades in a pharmacological sense is a group of compounds in them called alkaloids. The alkaloids found in nightshades are not only the basis for consideration of nightshades as drugs, but also for understanding adverse reactions to nightshades when they are eaten as food. Adverse reactions to nightshade alkaloids are discussed further in the health effects section of this nightshade profile.

Foods considered to be nightshades

Nightshade vegetables and fruit

The most famous food members of the nightshade family include potatoes (Solanum tuberosum), tomatoes (Lycopersicon esculentum), many species of sweet and hot peppers (all species of Capsicum, including Capsicum annum), and eggplant (Solanum melongena). Less well know, but equally genuine nightshade foods include ground cherries (all species of Physalis), tomatillos (Physallis ixocapra), garden huckleberry (Solanum melanocerasum), tamarillos (Cyphomandra betacea), pepinos (Solanum muricatum), and naranjillas (Solanum quitoense). Pimentos (also called pimientos) belong to the nightshade family, and usually come from the pepper plant Capsicum annum. Pimento cheese and pimento-stuffed olives are therefore examples of foods that should be classified as containing nightshade components. Although the sweet potato, whose scientific name is Ipomoea batatas, belongs to the same plant order as the nightshades (Polemoniales), it does not belong to the Solanaceae family found in this order, but to a different plant family called Convolvulaceae.

Nightshade spices

The seasoning paprika is also derived from Capsicum annum, the common red pepper, and the seasoning cayenne comes from another nightshade, Capsicum frutenscens. Tabasco sauce, which contains large amounts of Capsicum annum, should also be considered as a nightshade food. It may be helpful to note here that black pepper, which belongs to the Piperaceae family, is not a member of the nightshade foods.

Ways in which nightshades may affect health

Alkaloids - The chemistry of nightshades

Most of the health research on nightshades has focused on a special group of substances found in all nightshades called alkaloids. In chemical terms, alkaloids are easy to identify because they all have at least one ring-like structure that contains the element nitrogen. Plants produce alkaloids as a regular part of their biochemical activity, and these alkaloids are primarily designed to help protect the plants from insects that would otherwise eat them.

Four basic types of alkaloids are found in nightshade plants. These types are: (1) the steroid alkaloids, which contain a fairly complicated fused ring structure and are found in most food nightshades including potato and tomato; (to compare the value of one of the most notable steroid alkaloid -solanine-in the foods in which it is most concentrated, please refer to Table 1)(2) the tropane alkaloids, all originating from the simple amino acid ornithine and found in fewer of the overall nightshades, but more extensively researched due to their strong drug-like properties; (3) the pyrrolizidine alkaloid and (4) the indole alkaloids, both important groups from a drug standpoint.

Table 1
Vegetable Solanine contentmilligrams per 100 gram serving
Common peppers 7.7-9.2
Eggplant 6.1-11.33
Potatoes 2-13

Effect of steroid alkaloids on the nervous system

The steroid alkaloids in potato - primarily solanine and chaonine - have been studied for their health effects in two areas. First is their ability to block activity of an enzyme in nerve cells called cholintesterase. Many of the alkaloids found in nightshades possess this kind of activity, called cholinesterase inhibition. If the activity of cholinesterase is too strongly blocked, the nervous system control of muscle movement becomes disrupted, and muscle twitching, trembling, paralyzed breathing, or convulsions can result. The steroid alkaloids found in potato have clearly been shown to block cholinesterase activity, but this block does not usually appear strong enough to produce nerve-muscle disruptions like twitching or trembling.

Effect of steroid alkaloids on joint health

A second type of problem potentially related to the potato alkaloids involves damage to the joints caused by inflammation and altered mineral status. Whether alkaloids can contribute to joint damage of this kind is not clear from current levels of research. Some researchers have speculated that nightshade alkaloids can contribute to excessive loss of calcium from bone and excessive depositing of calcium in soft tissue. For this reason, these researchers have recommended elimination of nightshade foods from the meal plans of all individuals with osteoarthritis, rheumatoid arthritis, or other joint problems like gout.

Effect of nicotine alkaloid on health

Just as there is no firm research evidence for the impact of the steroid alkaloids in nightshade foods on the nervous system or joints, there is also no solid research evidence for impact of the more drug-like alkaloids in nightshade foods on body systems. But to the surprise of many people, nightshade foods do contain very small amounts of drug-like alkaloids that have long been fascinating to medical and drug researchers.

Consider, for example, the most famous of the one-ring type alkaloids (monocyclic alkaloids) found in the highest concentrations in tobacco (Nicotiana tabacum): nicotine. This alkaloid is found not only in non-food nightshades like tobacco, but also in the food nightshades including eggplant and tomato.

But there is one important difference here: while alkaloids like nicotine are definitely found in nightshade foods, the amount involved is dramatically less. Even in the case of eggplant, which is the food nightshade that appears to have the highest nicotine content after tobacco, the amount of nicotine is far lower than the amount found in tobacco. In the case of green tomatoes, which also contain nicotine, the amount is even less. The levels of nicotine in all nightshade foods are so low that most healthcare practitioners have simply ignored the presence of nicotine in these foods as a potential compromising factor in our health. At the World's Healthiest Foods, we both agree and disagree with this conclusion. While we agree that the amount of nicotine in nightshade foods is very, very small, it still seems possible to us that some individuals might be particularly sensitive to the alkaloids found in nightshades, and that even very small amounts might compromise function in the bodies of these individuals.

Increased alkaloid content of green and sprouting potatoes

It's important to point out that green spots on potatoes, or sprouting on potatoes, usually correspond to an increased alkaloid content, and this increased alkaloid content is one of the main reasons for avoiding consumption of green or sprouted potatoes. (The green color itself is chlorophyll, and helpful to our health, but unfortunately, it's also accompanied by the increased alkaloids that we can't see). Interestingly, in one study conducted with hamsters who were fed the sprouted portions of potatoes, increased alkaloid content did not seem to impact the nerves or joints nearly as much as the digestive system itself. The researchers focused on damage to the stomach and intestines when trying to understand the problems caused by ingestion of potato sprout material, and concluded that there were reasons to avoid this material based on digestive system evidence alone. A bitter taste in potatoes after the potatoes have been cooked is usually a good indication that excessive amounts of alkaloids are present.

The effect of cooking on the alkaloid content in nightshade foods

Steaming, boiling, and baking all help reduce the alkaloid content of nightshades. Alkaloids are only reduced, however, by about 40-50% from cooking. For non-sensitive individuals, the cooking of nightshade foods will often be sufficient to make the alkaloid risk from nightshade intake insignificant. However, for sensitive individuals, the remaining alkaloid concentration may be enough to cause problems.

Practical tips:

First, if you are an individual with existing joint problems like osteoarthritis, rheumatoid arthritis, or gout, temporary 2-3 week elimination of nightshade foods from your meal plan may be a worthwhile step to determine if these foods could be contributing to your joint problems. This same recommendation would apply to individuals with existing nervous system problems, particularly nerve-muscle related problems.

Second, even if you are an individual with no existing health problems potentially related to nightshade intake, you will want to take precautions to avoid excessive intake of alkaloids from these foods. Handling of potatoes is especially important in this regard, and the following practices will help you avoid excessive intake of potato alkaloids:

* Store your potatoes for 1-3 weeks only in a dark cupboard, preferably in a cool and dry part of the house such as a basement (if your basement is dry). It's important not to keep potatoes in a lighted area; the exposure to light will increase alkaloid formation.
* Wash all potatoes before cooking so you'll be better able to spot the green areas, if any.
* Thoroughly cut out all green areas, especially green areas on the peel, before cooking. and cook the rest for safe eating. If you're sensitive to nightshades in the first place, it's best to discard the whole potato. After cooking, if the potato tastes bitter, do not eat it.
* Do not purchased potatoes that have been waxed, or apply wax to potatoes yourself. Waxes do not help reduce greening and can increase potato decay by cutting down on gas exchange in and out of the potato.
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Re: Sensibilité aux solanacées: une cause de douleurs peu co

Messagede jibouille » Jeu 17 Jan 2013 13:08

le jeûne, ya que ça de vrai! [img]images/icones/icon2.gif[/img]
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Re: Sensibilité aux solanacées: une cause de douleurs peu co

Messagede un_ptit_gars » Jeu 17 Jan 2013 13:20

jibouille a écrit:le jeûne, ya que ça de vrai! [img]images/icones/icon2.gif[/img]


Ouais c'est clair! :D
Entre le gluten, les produits laitiers, le soja, et les nighshades, reste plus grand chose.... ;)
Cela dis, tout le monde n'est pas intolérant a tout (heureusement encore ;) ) donc faire des essais les un après les autres permet de mettre en avant pas mal de choses dans le puzzle de sa propre santé...

Moi je vais tenter précisement l'eviction des "nighshade" parceque j'avais deja remarqué que la tomate ne me réussissait pas trop et j'avais mis ça sur le fait quelle soit génératrice d'histamine, mais le problème était peut-etre ailleurs... et comme le coté "nuque et épaules douloureuses" est a peut près tout ce que j'ai encore besoin d'améliorer, je pense que ça vaut le coup d'essayer...en tout cas pour moi :D

Pti gars
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Re: Sensibilité aux solanacées: une cause de douleurs peu co

Messagede un_ptit_gars » Jeu 17 Jan 2013 14:16

Quelques compléments utiles:

What are nightshades? As a botanical family, the Solanaceae comprise some ninety-two genera with over two thousand species. Its members include many stimulating, medicinal, or poisonous plants, such as tobacco, henbane, mandrake, and belladonna (also known as the deadly nightshade). The food plants of the nightshade family include some of our most popular vegetables: tomatoes, potatoes, eggplant, and peppers of all kinds (green, red, chili, paprika, cayenne, hot and sweet, except for black and white pepper.)
Research has found that when people with joint pains stopped consuming all varieties of nightshades, their condition improved dramatically.

It turns out that nightshades are high in alkaloids, chemical substances with a strong physiological effects. In the case of potatoes, storage conditions after harvest that include light and heat, may over time increase the content of the alkaloid solanine to toxic limits. Improperly stored old potatoes have been know to cause symptoms severe enough to require hospitalization, including gastrointestinal inflammation, nausea, diarrhea, and dizziness.
Earl Mindell in his book, Unsafe at Any Meal, stated the following concerning potatoes, "Solanine, present in and around these green patches and in the eyes that have sprouted, can interfere with the transmission of nerve impulses, and cause jaundice, abdominal pain, vomiting, and diarrhea."
These alkaloids act a little like a variation of Vitamin D, in that they appear to affect the metabolism of calcium. Nightshade foods may, through a mechanism not yet understood, remove calcium from the bones and deposit it in joints, kidneys, arteries, and other areas of the body where it does not belong. Thus, they may contribute to arthritis.
Nightshades are consumed in appreciable quantities mostly in dietary systems that also include milk products. These foods often show up in pairs: tomato sauce and cheese, potatoes and sour cream, spicy Indian foods, yogurt, and eggplant parmigiana.

Nightshades, with their calcium-disturbing alkaloids, have something to do with the digestion or assimilation of milk products, which have an excessively high calcium content. Cow's milk contains four times more calcium than human mother's milk, and that may turn out to be too much for the human metabolism to handle.
In other words, when the nightshades are consumed in calcium-rich diets, they help keep the calcium from depositing in the wrong places, as long as the body is functioning properly. If it is not, then either the nightshades pull out calcium from the wrong places or the dairy calcium is improperly used by the body and collects in the joints and tissues. Symptoms of improper storage include bone loss, tooth decay, and what is called the "naked tooth feeling" (a sensation of rawness or brittleness in the teeth). If you are avoiding dairy foods and eating a low fat diet, you may want to eliminate the nightshade vegetables from your diet.
Dr. Collin H. Dong, a San Francisco Physician created a diet called the "Dong Diet." He believes arthritis is caused by allergic reactions to certain food and chemical additives in the food. His diet prohibits meat, fruits, tomatoes, all dairy products, all acids including vinegar, all types of peppers, hot spices, chocolate, roasted nuts, alcoholic beverages, especially wine, soft drinks, all foods containing preservatives, additives and chemicals, especially MSG (monosodium glutamate).
His diet favors fish, because fish oils appear to benefit arthritis. This diet cuts back on most of the nightshades, eggs, vitamin A and D, in supplement form, and foods fortified with these vitamins, such as margarine. The sun on the skin promotes sufficient vitamin D, the green leafy vegetables, the orange colored ones, such as carrots, sweet potatoes, and cantaloupes provide plenty of vitamin A in the diet. Norman F. Childers, a former Professor of Horticulture, Rutgers University had severe joint pains and stiffness after consuming tomatoes in any form. He was aware of the nightshade family of plants and their toxicity. He observed livestock kneeling because their knee joints were too painful to hold them up, after eating weeds containing solanine. He then started to test the nightshade foods one at a time and found that each one aggravated his arthritic pain. He eliminated all of the nightshade vegetables from his diet and within months his pain vanished. He totally believes that those who are sensitive or allergic to the nightshade vegetables will cure the aches and pains of arthritis by avoiding those foods.
The macrobiotic diet, noted for its healing properties, forbids meat, eggs, dairy products, poultry, fruit juices, and nightshade vegetables. If one has arthritis, bone loss, or aching muscles and joints, the nightshade vegetables should be omitted from their diet to see if their condition improves.

Nightshade Family Vegetables

Bell peppers (green, red, yellow, cherry)
Cayenne pepper (capsicum) Pimento
Chili peppers Potatoes
Eggplant Tomatoes
Hot peppers (long & red, red cluster)
Paprika

(Black and white pepper do not fall into this category.)

Tobacco in all forms carries toxic solanine and nicotine substances into the blood and tissues. These are especially damaging to the muscles and nerves,
The Desert Arthritis Medical Clinic, Desert Hot Springs, CA.
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Re: Sensibilité aux solanacées: une cause de douleurs peu co

Messagede un_ptit_gars » Jeu 17 Jan 2013 15:33

Un autre article intéréssant sur les solanacées et autres produits tropicaux:

MALADIES ET AFFECTIONS ARTICULAIRES


Arthrose – Arthrite – Ostéoporose – Arthralgie – Polyarthrite rhumatoïde – Rhumatisme – Rhumatisme articulaire aigu (RAA) – Spondylarthropathie, etc.

Préalable :
Nous partons du principe que vos connaissances en macrobiotique sont suffisantes pour interpréter et appliquer correctement nos directives alimentaires, sinon dépêcher vous de vous procurer notre livre (La macrobiotique 2012) que vous pouvez commander sur ce site, sous la rubrique “ ma petite librairie"

Comme dans tout traitement macrobiotique, pour qu’il y ait un maximum de chance de guérison, il est nécessaire de comprendre le processus de développement des maladies selon une approche dialectique et macrobiotique. (Voir les 3 articles précèdent sur l’origine des maladies).

Les maladies articulaires, comme de nombreuses autres maladies sont le résultat d’une totale incompréhension par le corps médical et par la plupart des malades, de l’importance de la nourriture dans le développement des maladies.

Un déséquilibre prolongé (plusieurs années) d’une nourriture trop acide (yin) ou trop alcaline (yang) provoque inéluctablement une destruction et une déformation du cartilage et parfois de l’os lui-même, dans les articulations.

L’arthrose peut aussi bien atteindre les doigts que la colonne vertébrale (cervicarthrose, dorsarthrose…), les genoux (gonarthrose), la hanche (coxarthrose).

L’arthrite et les rhumatismes sont en général le premier stade inflammatoire des affections articulatoires.

Comme vous le savez, ou l’avez expérimenté, aucune de ces affections ne peut-être guérie par la médecine moderne, seuls les symptômes et les douleurs sont améliorées avec des anti-inflammatoires puissants, non stéroïdiens (AINS) mais qui entraîne souvent des effets secondaires graves, comme des ulcères hémorragiques pouvant entraîner la mort ( 2000 cas par an, répertorié en France).

Quand aux causes, elles demeurent inconnues du corps médical, qui d’ailleurs ne s’en soucie guère. (Médecine symptomatique).

En médecine macrobiotique prophylactique les causes sont connues ou recherchées. Des traitements efficaces externes et internes existent, contribuant à une nette amélioration, voir à une guérison totale.

La meilleure preuve, c’est que de nombreux malades atteints de l’une ou de l’autre de ces maladies, ont été guéris ou ont ressenti une nette amélioration, simplement en modifiant leur alimentation habituelle durant 1 mois, leurs maladies réapparaissant sitôt qu’ils retournent à leurs erreurs alimentaires passées.

Dans tous les cas, une alimentation standard macrobiotique améliore considérablement un état de santé déficient, et suffit parfois à guérir des maladies récurrentes.

En ce qui concerne les maladies articulaires, elles se situent au quatrième niveau dans le tableau qui définit la progression et la gravité des maladies, selon la médecine macrobiotique (voir rubrique “Santé” – chap. La maladie n’est pas une fatalité). À ce stade ces maladies ne sont pas anodines, et seule une profonde remise en cause du mode de vie et de l’alimentation est susceptible d’apporter rapidement une nette amélioration et à plus longue échéance (de trois à 6 mois) une guérison complète.

Définitions et localisations.

Arthrose, arthrite, polyarthrite, arthralgies… Des noms un peu barbares pour désigner de nombreuses maladies et troubles articulaires.

En grec, le terme “arthron” désigne les articulations. Rien d’étonnant donc à ce que tous les mots en “arthr” correspondent à des maladies rhumatologiques. Si elles se ressemblent par leur terminologie, si elles se traduisent toutes plus ou moins par des douleurs articulaires, ces affections ne doivent néanmoins pas être confondues.

L’arthrose, une maladie très banale Très répandue, l’arthrose résulte d’une dégradation du cartilage qui recouvre les extrémités des os s’emboîtant au niveau des articulations. Touchant des millions de personnes, elle est d’autant plus fréquente que l’on vieillit et peut survenir plus rapidement lorsque les articulations ont été fortement sollicitées, un phénomène fréquent chez les sportifs de haut niveau ou chez certains travailleurs manuels.

Arthrite Le mot “arthrite” définit l’inflammation d’une articulation.

Monoarthrite, oligoarthrite et polyarthrite. Selon qu’une, ou de nombreuses articulations sont touchées par le processus inflammatoire, on parle de “monoarthrite”, ”d’oligoarthrite” ou de “polyarthrite”. Observée chez les adultes, la polyarthrite rhumatoïde ressemble à l’arthrite chronique évolutive des enfants. Cette maladie était d’ailleurs appelée auparavant “polyarthrite chronique évolutive” ou “polyarthrite chronique rhumatismale”.

La spondylarthrite ankylosante. “Spondyl” définit le rachis en grec et “ankylo” la rigidité. Le terme de spondylarthrite ankylosante a donc été choisi pour désigner un rhumatisme qui atteint plus volontiers la colonne vertébrale et raidit peu à peu le dos. En réalité, les articulations du bassin sont également fréquemment atteintes par le processus inflammatoire dans cette maladie. À l’inverse de la polyarthrite, la spondylarthrite est plus fréquente chez les hommes. Enfin, un dernier terme doit peut-être être connu, celui d’”arthralgies”. Il correspond tout simplement à l’existence de douleurs articulaires, quelle qu’en soi la nature. Quant au mot “rhumatisme”, il se rapporte à toute affection aiguë ou chronique ayant une traduction articulaire, s’associant à un gonflement des parties molles et en règle générale à des douleurs. Il désigne ainsi les symptômes et non les causes de l’affection.

Causes.
Quand aux causes, comme d’habitude, elles sont totalement ignorées par la médecine classique, ou attribuée à toutes sortes de maladies. Certaines arthrites sont provoquées par des germes comme le streptocoque (rhumatisme articulaire aigu), le gonocoque (blennorragie), le BK (tuberculose), le staphylocoque, les Borrelia transmises par les tiques (maladie de Lyme)… D’autres sont consécutives à un traumatisme ou en rapport avec des maladies qui ont une expression articulaire. Il peut s’agir, par exemple, de la goutte, d’atteintes articulaires associées à des affections chroniques du tube digestif (maladie de Crohn) ou, chez les enfants, d’un rhumatisme assez rare pouvant intéresser plusieurs articulations, l’arthrite chronique évolutive. Certaines arthrites ou “arthropathies nerveuses” peuvent également se rencontrer au cours de maladies modifiant l’activité du système nerveux comme le diabète, la lèpre…etc.etc etc.…

Causes et symptômes selon la médecine macrobiotique.
Bien que ses symptômes se manifestent sous des formes variées, on peut classer l'arthrite en deux types distincts, selon la cause:


1. Arthrite yin - produite par la consommation excessive de divers aliments yin tels que les fruits, jus de fruits (variétés tropicales et semi-tropicales tout spécialement), les épices, les plantes stimulantes et aromatiques et les boissons alcoolisées ou sucrées, le sucre, le miel, le chocolat et le vinaigre ainsi et principalement la consommation excessive de tomates, aubergines, pommes de terre, etc. (solanacée) et autres légumes d'origine tropicale.

En général, lorsqu’on se trouve en présence d’une affection de type yin, les articulations seront plus chaudes, rouges, enflées et douloureuses à la flexion.

2. Arthrite yang - due à la consommation excessive d'aliments des catégories yang qui comprennent les viandes, les œufs et autres produits animaux. Le sel et autres minéraux pris en grande quantité, y compris les excès de calcium associés à la consommation régulière de produits laitiers, créent également un état arthritique yang. En dépit de ces différences, ces deux types d'arthrite ont en commun d'être aggravés à des degrés divers par la consommation excessive d'huile et de graisses d'origine animale. En plus, ces deux types s'aggravent si l'on prend des liquides en excès, des boissons glacées telles que sodas, bières et autres. Les crèmes glacées sont bien sûr un des principaux facteurs qui contribuent à créer les symptômes arthritiques.

Symptômes de type yang: pas d’enflure mais déformation des articulations, articulations plutôt froides et sèches. Douleurs aux touchés, à la pression. Certaines affections peuvent cumuler des symptômes de type yin et de type yang.

Danger des légumes d'origine tropicale. (D’après un article de Michio Kushi)

Les légumes d'origine tropicale et subtropicale peuvent être consommés dans leur pays d'origine mais ils sont généralement trop décentrés du point de vue de leur énergie et de leurs effets sur le mental et sur le physique pour être utilisés, même occasionnellement, dans les régions à climat tempéré à quatre saisons. Il en est de même pour les variétés originaires de latitudes très méridionales et qui sont maintenant cultivées dans des régions plus septentrionales. Dans la plupart des cas, elles ne sont cultivées dans leur nouvel environnement que depuis seulement quelques siècles, ce qui en terme d'évolution, est très récent. Peut-être qu'après plusieurs milliers d'années, elles se seront plus complètement adaptées aux nouvelles conditions de sol, de climat et de croissance et seront-elles plus adaptées à la consommation humaine.

Parmi les légumes tropicaux les solanacées sont particulièrement déconseillées; elles comprennent les pommes de terre à chair blanche, les tomates, les aubergines, le poivre vert, le piment, le poivre du chili, le poivre de cayenne et le paprika ainsi que le tabac, la belladone, la jusquiame et toutes les autres plantes de la famille de la belladone.

Dans les froides régions montagneuses des Andes d'où elle est originaire, la pomme de terre était utilisée, à l'origine, comme plante de couverture en vue de préparer le sol pour la culture du maïs. Pendant les périodes de famine, quand les céréales manquaient, la saveur amère de la pomme de terre et ses propriétés semi-toxiques étaient neutralisées, dans une certaine mesure, en les faisant tremper dans les torrents froids de la montagne, puis en les broyant et en les séchant pour les utiliser sous forme de farine ou en les faisant cuire au four ou à l'eau. Seules les racines tubéreuses étaient consommées car les feuilles, les fleurs, les tiges, les baies et les autres parties poussant au-dessus du sol sont toxiques. La tomate, originaire des plaines tropicales d'Amérique du Sud et d'Amérique Centrale et ayant les mêmes caractéristiques que la pomme de terre a été apportée en Afrique par les Conquistadors. Elle fut introduite dans le sud de l'Europe, en même temps que la pomme de terre, vers le seizième siècle. L'aubergine, originaire des Indes, est arrivée en Europe au moyen-âge. Cependant, durant plusieurs centaines d'années ces trois plantes furent considérées comme des poisons et cultivées uniquement pour leurs qualités décoratives.


Depuis l'antiquité, les morelles noires (solanum nigrum)qu'on trouve partout en Europe ont été utilisées en médecine pour stimuler ou calmer le système nerveux, augmenter la fréquence des battements du coeur, régulariser la fonction digestive et accroître la tension artérielle. Quand la pomme de terre est arrivée en Europe et a commencé à être utilisée comme nourriture, les médecins et les herboristes ont noté une recrudescence de la lèpre. Comme les variétés de pommes de terre et de tomates cultivées aujourd'hui sont plus nombreuses, plus pauvres et moins amères que celles cultivées autrefois, leur utilisation régulière dans l'alimentation moderne est un facteur contribuant à la perte de l'immunité naturelle et peut conduire à un grand nombre de conditions extrêmes dans le sens de l'expansion allant des rhumes et des grippes aux éruptions cutanées et aux démangeaisons, à la perte de la vitalité sexuelle, à la poliomyélite et à un bon nombre d'autres désordres. Ceci commence à être confirmé par la science moderne. Par exemple: le docteur Norman Childers, professeur d'horticulture au Cook College dans le New-Jersey, qui a étudié toute sa vie les solanacées, a découvert que la consommation régulière de tomates, de pommes de terre et d'aubergines est une des principales causes de l’arthrite.


Dans son livre, « les morelles noires » il rapporte que chez de nombreux patients arthritiques, les symptômes de cette maladie potentiellement estropiante disparaissaient quelques semaines ou quelques mois après qu'ils ont cessé de consommer ces produits. Historiquement, les Européens, les Américains et d'autres peuples modernes sont attirés vers des nourritures excessivement yin comme les pommes de terre, les tomates, les aubergines, le poivre et les épices, par le besoin d'équilibrer leur grande consommation de viande, de volailles, d'œufs, de produits laitiers et d'autres aliments trop yang. Cependant, un équilibre recherché à partir de tels extrêmes n'est pas naturel et conduit inévitablement à la maladie et au malheur.

En tant que nourriture, les solanacées sont toutes à éliminer radicalement. Cependant, leurs propriétés médicinales sont tout à fait utiles. Par exemple, en macrobiotique, pour les soins familiaux, la pomme de terre est utilisée en compresses pour aider à éliminer les toxines accumulées dans l'organisme et l'aubergine, cuite au four et réduite en poudre fine, est utilisée comme dentifrice connu sous le nom de dentie.

Une autre variété de plante, peu ou pas consommée en macrobiotique, est constituée par la famille des chénopodes. Ces légumes, généralement d'origine semi-tropicale, comprennent les épinards, les betteraves et la rhubarbe. En général, ils noircissent à la cuisson et ne se combinent pas bien avec les autres aliments. De plus, ils contiennent de l'acide oxalique qui empêche à l'organisme de fixer le calcium dans les cellules et dans les tissus. Dans les cas extrêmes, les oxalates peuvent conduire à la formation de dépôts de calcium et de calculs au niveau des reins. Il existe d'autres variétés tropicales ou semi-tropicales qu'il est préférable d'éviter dans les régions tempérées: ce sont, entre autres, les artichauts, les asperges, les avocats, les fruits à pain, le manioc, l'okra, le plantain, les patates douces et les ignames.

Ces aliments sont recommandés dans leur environnement naturel, où ils constituent une partie importante de l'alimentation traditionnelle. En de rares occasions, lorsque l'on prend un repas à l'extérieur ou que l'on prépare des produits exotiques chez soi, les effets nocifs des légumes semi-tropicaux peuvent être quelque peu réduits en contrebalançant leur énergie extrêmement yin avec des méthodes de préparation plus yang, par exemple en salant les aliments crus ou en les faisant mariner dans du tamari ou dans du vinaigre de riz, en les consommant, toutes les fois que cela est possible sous forme cuite plutôt que crue, en utilisant des méthodes de préparation longues comme les cuissons à l'eau, à la vapeur ou au four et en assaisonnant les plats avec légèrement plus de sel, de tamari ou de miso qu'habituellement.


Régimes alimentaires.

L’assiette standard pour régions tempérées à froid (Nord de la France – Suisse – Belgique ).

Pour les régions plus chaudes, modifier les proportions comme ceci:

Céréales = 35/40% – Légumes = 30% – Algues = 5% – Légumineuses = 10%
Protéines végétales = 10% – Fruits = 5%.
Comme base, débuter avec l’assiette standard, en appliquant les proportions indiquées dans le graphique ci-contre.

Les aliments suivants sont exclus:

Produits laitiers
Protéines animales
Viandes, œufs
Sucre, miel, chocolat
Pâtisseries
Sodas sucrés
Boissons glacées, crèmes glacées
Vinaigre, moutarde
Piments, poivre, épices, curry
Tomates, pommes de terre,
Aubergines, épinards, rhubarbe, asperges, artichauts.
Fruits tropicaux, crudités

Encore quelques recommandations:

Éviter les eaux minérales calciques et gazeuses. Cuisiner avec le moins d’eau possible. Boire du thé de trois ans (kukicha et bancha).
Consommer les fruits de saison en compotes et cuits avec du kouzou.
Aucune crudité, juste un peu de persil sur les céréales.
Préparer du gomasio à 1/12.

Source: http://www.lamacrobiotique.com/SOIN%20E ... aires.html
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